Ooppera

Millaista tietoa etsit?

Oopperasta yleensä ja käytännössä melkein kaikista ooppera-teoksista löytyy erilaista tietoa ja informaatiota vapaasta verkosta varsin paljon.

Soivaa musiikkia: Jos etsit levytystä tietystä oopperasta, tutki lähimmän kirjastosi valikoimaa. Myös suoratoistopalveluissa, kuten Spotifyssa, on paljon kuunneltavaa oopperamusiikkia, sekä kokonaisia oopperoita että yksittäisiä aarioita monina eri versioina. Samoin YouTube sisältää paljon oopperamusiikkia ja katkelmia ja kohtauksia oopperoista.

  • Spotify
  • YouTube
  • Kirjastot

Nuotteja: Jos etsit nuottimateriaalia oopperasta, kysele lähimmästä kirjastostasi. Ellei lähikirjastosta löydy nuotteja, kirjastosi voi kenties kaukolainata nuotin jostakin toisesta kirjastosta.

Taustatietoja ja historiaa: Oopperasta taidemuotona yleensä ja monista eri oopperoista löytyy paljon taustatietoa ja historiaa verkosta, esimerkiksi Wikipediasta. 

Käytännössä kaikilla opperataloilla niin Suomessa kuin maailmallakin on omat sivustot, joilla kerrotaan talojen ohjelmistosta ja samalla monia tietoja ohjelmistossa olevista oopperoista: mm. oopperan juoni, tapahtumat, roolihenkilöt ja niiden esittäjät, taustatietoja oopperasta, myös kuunneltavia ja katseltavia otteita oopperasta tai kokonainen esitys verkossa.

Suomen kansallisooppera

Metropolitan Opera Metropolitanin sivuilta löytyy paitsi ohjelmisto ja siihen liittyvät tiedot, myös podcast, jossa haastateltavina on oopperan laulajia. Metropolitanilla on Met Opera on demand -palvelu, josta voi tilata esityksiä katsottavaksi verkossa. Palvelu on maksullinen, mutta 7 päivän kokeilujakso ilmainen.

Käytännössä ainakin suurimmilla oopperataloilla ympäri maailman on erilaisia (usein maksullisia) striimauspalveluita, joiden avulla esityksiä pääsee joka tapauksessa katsomaan vaikka kotisohvalta.

Hakuesimerkkejä

Esimerkkeinä Saariahon Kaukainen rakkaus / Paciuksen Kaarle-kuninkaan metsästys / Rossinin Sevillan parturi

Fredrik Pacius: Kaarle-kuninkaan metsästys Milloin ja missä Paciuksen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys esitettiin ensimmäisen kerran Suomessa? --> Oopperasampo ; Mistä löydän tietoa teoksen historiasta?

Kaija Saariaho: Kaukainen rakkaus

Giachino Rossini: Sevillan parturi