Avoimet aineistot ja tekijänoikeudet

Lyhyesti tekijänoikeuksista


Musiikintiedonhaku-sivustolla on esimerkkejä avoimesti saatavilla olevista aineistoista kuten nuoteista, kuvista ja videoista. Tekijänoikeudet voivat rajoittaa näiden aineistojen jatkokäyttöä. Tekijänoikeuksiin erilaisten aineistojen osalta on hyvä tutustua ennen kuin käyttää löytämäänsä materiaalia esimerkiksi lähdeaineistona tai esittää sitä julkisesti. Tiedätkö muuten, kuinka pitkä on tekijänoikeuden määrittämä suoja-aika Suomessa? Entä vaihteleeko se maittain? Vastauksen löydät tämän sivun alareunasta.

Kopiraittilan koulu

Kopiraittila on Kopioston tuottama pelillinen materiaali tekijänoikeuksien oppimiseen ja opettamiseen. Kopiraittila on myös tekijänoikeusopas, josta löydät tietoa tekijänoikeudesta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin tekijänoikeuksiin liittyen.

Avoin tiede ja kuvien käyttö

Jos aiot jatkokäyttää aineistoja esim. kopioit kuvia, tarkista tuolloin kuvan tekijänoikeus. Se kertoo onko kuvan jatkokäyttö sallittua ja millä ehdoin sitä saa tehdä. Valokuvan tekijänoikeuksista löydät lisätietoa Kuvaston verkkosivuilta. Kuvia voidaan jakaa myös ns. Creative Commons eli CC-lisenssiä käyttäen. CC-lisensseistä löydät lisätietoa täältä (suomeksi).

ImagOA -oppaasta löydät tietoa sallituista kuvien käyttötavoista, esimerkiksi  kuvaan viittaamisesta tekstissä ja lähdeluettelossa. ImagOA-opas on suunnattu lähinnä korkeakouluille, mutta oppaasta löytyy hyviä vinkkejä myös arkisempaan käyttöön. Opas sisältää suositukset CC-lisenssien valintaoppaan sekä listauksen avoimista kansainvälisistä ja kotimaisista avoimista kuva-aineistoista.

Teosto - musiikin tekijänoikeusjärjestö

Teoston tuottamat videomuotoiset oppimateriaalit sisältävät tietoa:

- musiikin tekijänoikeuksista ja käyttöluvista

- Teoston toiminnasta sekä laajemmin musiikkialasta

Tekijänoikeusopas: musiikki

Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen oppaista löytyy Taideyliopiston tekijänoikeuspalvelujen laatima laaja tekijänoikeusopas, joka kertoo tekijänoikeuksista useista eri näkökulmista (säveltäjä, sanoittaja, tuottaja, sovittaja jne.)



VASTAUS: Euroopan talousalueella (ETA) teosten suoja-aika on tekijän elinaika + 70 vuotta  kuolinvuoden päättymisestä. Muualta peräisin olevien teosten suoja-aika on yleensä 50 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Tämä selittää esimerkiksi sen, miksi IMSLP:ssä, jonka kotimaa on Kanada, on Jean Sibeliuksen nuotteja avoimesti saatavissa. Suomessa niiden suoja-aika päättyy vasta vuoden 2027 lopussa (Sibelius kuoli 20.9.1957). Jean Sibeliuksen elämään ja tuotantoon voit tutustua kattavasti täällä.