Avoimet lehdet ja kirjat

Tälle sivulla on koottu tietoa avoimesti käytettävissä olevista musiikkialan lehdistä sekä kirjoista. Huomaa, että avoimesti käytettävissä olevia e-kirjoja löytyy myös esimerkiksi julkaisuarkistoista ja kirjastojen kokoelmatietokantojen kautta.

TIETEELLISET LEHDET

Journal.fi on suomalainen tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Palvelussa on tällä hetkellä noin 130 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa. Suurin osa tässä palvelussa olevista lehdistä on heti ilmestyttyään avoimesti luettavissa, osa viiveajan jälkeen. Palvelusta löytyy tällä hetkellä seuraavat musiikkialan julkaisut: 

Musiikkikasvatus

Musiikkikasvatus-lehti (Finnish Journal of Music Education) on musiikkikasvatuksen ilmiöihin ja tutkimukseen keskittyvä tieteellinen julkaisu, joka julkaisee artikkeleita sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi. Lehteä julkaisevat Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen, jazzin ja kansanmusiikin osasto ja Suomen Taidekasvatuksen Tutkimusseura. Ensimmäinen lehti ilmestyi vuonna 1996.

Sivuston arkisto-osassa on lehden ensimmäinen numero vuodelta 1996 (vsk. 1, nro 1) ja praksialismin teemanumero vuodelta 2000 (vsk. 5, nrot 1–2). Vuodesta 2006 ilmestyneet lehden numerot löytyvät Arkistosta, jonne ne laitetaan noin vuoden viiveellä ilmestymisen jälkeen. 

DOAJ (Directory of Open Access Journals) on ruotsalaisen Lundin yliopiston ylläpitämä hakupalvelu avointen vertaisarvioitujen tiedejulkaisujen löytämiseen. Tietokannassa on tällä hetkellä (kevät 2024) hieman yli 20 000 lehteä. Sisältöä on vuodesta 2002 eteenpäin.  Haulla "music" löytää yli 130 julkaisua, joista suurin osa on englanninkielisiä.

MUITA MUSIIKKIALAN LEHTIÄ

Finnish Music Quarterly 

(FMQ) on englanninkielinen, vuodesta 1985 ilmestynyt lehti, joka nostaa esiin musiikin uusia virtauksia ja ilmiöitä. FMQ julkaisee verkkosivuillaan kerran viikossa yhden jutun (haastatteluja, kolumneja, levy- ja konserttiarvioita) sekä laajemman "Special Feature" -teemakokonaisuuden neljä kertaa vuodessa. Verkkojulkaisut ovat luettavissa ilmaiseksi.

Musiikin suunta

Musiikin suunta on Suomen etnomusikologisen seuran julkaisema musiikintutkimuksen tieteellinen mielipidelehti. Lehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Verkkosivulta löytyy lehtiä vuodesta 2016 eteenpäin.

Muusikko

Muusikko-lehti on Suomen vanhin musiikkilehti, joka tarkastelee musiikkikulttuuria ammattilaisen näkökulmasta. Lehti ilmestyy painettuna, mutta osa sen artikkeleista löytyy myös verkosta.

Teostory

Teosto ry:n lehti, joka sisältää näkökulmia musiikkialasta ja tekijänoikeudesta

Openstage

Openstage - kirjoituksia musiikin ja tanssin pedagogiikasta on Jyväskylän ammatillisen opettajakorkeakoulun verkkolehti


MUSIIKKIKIRJOJA

Musiikkiarkiston Open Access -kirjat

Musiikkiarkisto tallentaa suomalaiseen musiikkiin liittyvää aineistoa taidemusiikkia ja kansanmusiikkia lukuunottamatta. Musiikkiarkistossa panostetaan voimakkaasti avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteisiin ja se julkaisee suomalaiseen populaarimusiikkiin liittyviä tietokirjoja Open Access -osiossaan. Tietokirjojen lisäksi em.osiosta voi löytää avoimesti saatavia äänitteitä, haastatteluja, seminaariesitelmiä sekä tutkimusaineistoja.

Directory of Open Access Books 

DOAB (Directory of Open Access Books) on tieteellisten Open Access -kirjojen hakemisto, jota ylläpitää OAPEN Foundation. Palvelussa on tällä hetkellä yli 66 000 vertaisarvioitua teosta. Alla olevassa kuvassa näkyy DOABissa tehty selaushaku hakusanalla "music".

SEKALAISTA SISÄLTÖÄ

Internet Archive 

The Internet Archive tarjoaa yli 20 000 000 vapaasti ladattavaa kirjaa ja tekstiä. Lisäksi saatavilla on 1,3 miljoonaa modernia e-kirjaa, joita voi lainata ilmaiseksi, jos luo tunnukset sivustolle. Useat kirjat on skannattu PDF-muodossa eli teokset sisältävät myös kuvat. Suomenkielisiä teoksia palvelussa noin 3 500. Kirjojen lisäksi palvelun kautta voi löytää myös esimerkiksi elokuvia ja musiikkia.