Haku avoimesta tietokannasta

PubMed on kaikille avoin lääketieteen tietokanta. Se sisältää myös maksumuurin takana olevaa aineistoa, mutta pääsivun hausta voi helposti rajata haun koskemaan vain vapaasti verkossa olevaa aineistoa. Maksumuurin takana olevaa aineistoa pääsee käyttämään, jos ne sisältyvät kirjastojen tilaamien maksullisten e-lehtien kokoelmaan. 

Tehdään testihaku kirjoittamalla hakulaatikkoon music performance anxiety. Sana "music" kannattaa lisätä hakusanaksi, koska se rajaa hakutuloksen käsittelemään aihetta juuri musiikin näkökulmasta. Vasemman reunan Text availability -kohdasta ruksaamalla "Free full text", tulee hakutulokseen siis vain vapaasti saatavilla olevia artikkeleita. Ne tunnistaa myös punaisella tekstillä olevasta huomautuksesta Free PMC article hakutuloksen viitetiedoissa. Hakutulos esitetään automaattisesti lajiteltuna parhaan hakutuloksen mukaisesti, mutta sen voi lajitella myös esimerkiksi ensimmäisen kirjoittajan, lehden tai julkaisuajankohdan mukaisesti.

Etusivun vasemman reunan filttereistä voi myös tehdä rajauksia sen mukaan, haluaako tulokseksi pelkkiä kirjoja tai artikkeleita sekä myös kuinka vanhaa aineistoa enintään haluaa hakutulokseen mukaan.

PubMedin käyttäjänoppaan löydät täältä: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/help/