Luettavaa ja tutkittavaa

Tästä löydät tiedonhaun aloittamisen tueksi yleisiä tiedonhaun oppaita sekä pelkästään musiikin tiedonhakua varten koostettuja oppaita. Sivulla on myös linkkejä muihin musiikin tiedonhaun apuvälineisiin.

Yleiset tiedonhaun oppaat

Tiedonhaun periaatteisiin tutustumisen voi aloittaa tutkimalla alla olevia erilaisia yleisiä tiedonhaun oppaita. Oppaista löytyvät mm. erilaiset hakutekniikat, joiden avulla saat työkaluja esimerkiksi elektronisten aineistojen etsimiseen ja erilaisten hakukoneiden käyttämiseen. Tiedonhakuja suunnitellessa ei kannata myöskään unohtaa tiedonhaun apuvälineitä, jotka löydät myös tältä sivulta. Suunnitteluvaiheessa kannattaa tutustua myös miellekarttaan ja sen käyttämiseen tiedonhaun tukena.

Useimmissa tiedonhaun oppaissa punainen lukko-symboli kertoo, jos aineisto on käytettävissä vain kyseisessä kirjastossa. Vaikka kirjastot suuntaavat oppaansa usein vain omalle asiakaskunnalleen, esimerkiksi opiskelijoille, opettajille tai tutkijoille, oppaista löytyy yleensä myös ketä tahansa tiedonhakijaa kiinnostavaa aineistoa.


Musiikin tiedonhaun oppaita

Musiikkia opettavien oppilaitosten kirjastoissa on laadittu omia tiedonhaun oppaita pelkästään musiikin tiedonhakuun liittyen. Osa niiden sisältämistä tiedonlähteistä tai verkkosivustoista on vapaasti kaikkien käytettävissä, mutta osa saattaa käytettävissä ainoastaan kyseisen kirjaston tiloissa. 

Seuraavassa listauksessa olevat musiikin tiedonhaun oppaat on kerätty eri oppilaitosten kirjastojen sivustoilta ja voivat siten sisältää myös päällekkäisyyttä aineistojen osalta. 

Centria-ammattikorkeakoulun kirjasto:

Helsingin yliopiston kirjasto (englanninkielinen):

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto:

Metropolia ammattikorkeakoulun kirjasto:

Taideyliopisto:

Tampereen yliopiston kirjasto:

Turun ammattikorkeakoulun kirjasto:


Muita avoimesti käytettävissä olevia oppaita

Rytmimanuaali , jota ylläpitää valtakunnallinen musiikkialan toimija Rytmi-instituutti, on Suomen kattavin verkko-opas musiikin tekemisestä ja musabisneksestä.
Rytmimanuaalin tarkoituksena on nostaa päivänvaloon alalla muhiva hiljainen tieto, ja sen aiheet kattavat koko musiikin tekemisen kirjon biisinkirjoituksesta urasuunnitteluun. Sivusto päivittyy jatkuvasti.

Musiikin tiedonhaun apuvälineitä

Suomalainen esityskokoonpanosanasto eli SEKO

  • SEKO on musiikin esityskokoonpanot kattava sanasto. Sitä voidaan käytettää apuna esimerkiksi nuotti-, äänite- ja av-aineistoon sisältyvien sävellysten esityskokoonpanojen täsmälliseen tiedonhakuun.

Kansalliset toimijatiedot eli KANTO

  • KANTO on tietovaranto, joka sisältää kansallisbibliografian kuvailun yhteydessä tuottamat ohjeelliset nimenmuodot Suomessa julkaistujen aineistojen tekijänä ja kohteena olevista toimijoista. Kotimaiseen julkaisutuotantoon liittyvien henkilöiden ja yhteisöjen kuvailujen lisäksi Kanto sisältää jonkin verran tietoja ulkomaalaisista henkilöistä ja yhteisöistä.  

Yleinen suomalainen ontologia eli YSO

  • YSO koostuu pääasiassa yleiskäsitteistä mutta sisältää runsaasti myös eri alojen spesifistä käsitteistöä. Termit ovat useimmiten monikkomuotoisia substantiiveja. Yksikössä esitetään esim. ainesanat sekä abstrakteja käsitteitä ja toimintaa kuvaavat termit. Joillain termeillä on yksikkö- ja monikkomuodossa eri merkitys, esim. termi baletti viittaa taidemuotoon ja baletit yksittäisiin taideteoksiin.

Musiikkisanasto - kaikki musiikkitermit yhdellä sivulla

Hilkka Piipposen koostamasta musiikkisanastosta löytyy kaikki yleisimmät musiikkitermit. Musiikkisanaston sanat ovat pääasiassa italiankielisiä, mutta mukana on myös ranskan-, saksan-, englannin- ja latinankielisiä termejä. Sanastossa on myös muutamia suomenkielisiä sanoja, jotka musiikinopiskelijan olisi hyvä tuntea.