Luettavaa ja tutkittavaa

Tästä osiosta löytyy avoimia tieteellisiä aineistoja kuten linkkejä kotimaisiin ja ulkomaisiin avoimiin, kaikkien käytettävissä oleviin tiedonlähteisiin. Musiikkioppilaitosten kirjastoissa on käytettävissä myös sellaisia tiedonlähteitä, joihin pääsee tutustumaan menemällä paikan päälle kirjastoon. Keskitymme tässä osioissa ainoastaan sellaiseen aineistoon, joka on avoimesti kenen tahansa käytettävissä.

Kirjastojen laatimia oppaita musiikin eri alueilta

Kirjastoissa on laadittu oppaita tiedonhakijan avuksi. Oppaat sisältävät yhden aihealueen lähteitä ja verkkosivustoja. Osa lähteistä tai sivustoista on vapaasti kaikkien katsottavissa, mutta osa saattaa olla vain kyseisessä kirjastossa käytettäviä aineistoja. Huomioi, että kirjasto suuntaa oppaansa usein omalle asiakaskunnalleen, esimerkiksi opiskelijoille ja/tai opettajille. Oppaat sisältävät myös ketä tahansa tiedonhakijaa kiinnostavaa aineistoa. Useimmissa oppaissa lukko-symboli kertoo, jos aineistoa voi käyttää vain kyseisessä kirjastossa.

Centria-ammattikorkeakoulun kirjasto:

Tiedonhakuopas musiikin opiskelijoille

Helsingin yliopiston kirjasto (englanninkielinen):

Musiikintutkimuksen tiedonhakuopas

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto:

Musiikin kompassi - tiedonhaku musiikin alalta

Metropolia ammattikorkeakoulun kirjasto:

Tiedonhaku kulttuurialalla/Musiikki

Taideyliopisto:

Oopperamusiikki

Kirkkomusiikki

Tampereen yliopiston kirjasto:

Musiikin opas

Turun ammattikorkeakoulun kirjasto:

Musiikin tiedonhaku

Muita avoimia oppaita

Rytmimanuaali on Suomen kattavin verkko-opas musiikin tekemisestä ja musabisneksestä. Rytmimanuaalin tarkoitus on nostaa päivänvaloon alalla muhiva hiljainen tieto. Aiheet kattavat koko musiikintekemisen kirjon biisinkirjoituksesta urasuunnitteluun. Sivusto päivittyy jatkuvasti. Sitä ylläpitää vuonna 1990 perustettu Rytmi-instituutti, joka on valtakunnallinen musiikkialan toimija. 

Musiikin tiedonhaun apuvälineitä

Onnistuneen tiedonhaun varmistat tutustumalla näihin apuvälineisiin:

Suomalainen esityskokoonpanosanasto eli SEKO

Kansalliset toimijatiedot eli KANTO

Yleinen suomalainen ontologia eli YSO